Välkommen!

Undrar du varför det finns så få psykologer som arbetar med orsakerna till psykisk ohälsa?


Längtar du efter rimliga och logiska förklaringar till din depression, ångest, sociala fobi, ätstörning ditt tvångssyndrom eller någon annan form av psykisk ohälsa?


Syftet med den här bloggen är att hjälpa dig att tänka igenom dina problem på en elementär nivå, genom att förklara hur strukturerna i vårt sinne bearbetar information.


Vanliga frågor om dessa psykiska tillstånd tillsammans med typiska svar från sjukvårdspersonal och kommer att beskrivas i detalj.

Bloggen är tillägnad att hjälpa människor som lider av psykiska problem eller andra livsproblem. Gestaltbloggens främsta mål är att hjälpa människor att komma till rätta med sitt tillstånd och ge dem den information de behöver för att förstå sitt tillstånd och nya (egentligen gamla och beprövade) sätt att hantera det.


Vi vill hjälpa dig att leva mer medvetet och närvarande i nuet, och vi tror dock att vägen dit är lite mer komplicerad än vad många tror.

 Hur tänker jag?

För att successivt kunna övergå till ett mer medvetet sätt att förhålla sig till sig själv och omvärlden behöver vi kunskap om hur våra obearbetade erfarenheter, eller "oavslutade gestalter", kommer i vägen när vi försöker leva medvetet närvarande. Vi behöver konfrontera, lösa och integrera det som är oavslutat i det förflutna så att vi kan gå framåt med tillförsikt.


Det är ingen glamorös process, och den kan vara mycket smärtsam, men det är det enda sättet vi känner till för att göra verkliga framsteg i våra liv. Vi anser att varje väg till uppvaknande måste innefatta läkning av barndomssår, för så länge de fortfarande är aktiva i ditt system (och det kommer de alltid att vara i varierande grad) kommer du att fortsätta att ha symptom och du kommer att fortsätta försätta dig själv i utsatta situationer.


Gestalthälsa skiljer sig dock från alternativmedicinen på en annan viktig punkt. Vi kommer aldrig försöka sälja på dig idén om att det är ditt fel att du hamnar i besvärliga situationer. Vi kommer inte försöka övertyga dig om att du har valt den problematik du har. Att det finns en förklaring innebär inte automatiskt att något är sjukt, fel eller att man ska kunna göra något åt det.

Tvärtom tror inte vi att du skulle vara här om du kunde göra något åt ditt problem på egen hand. Du kan inte inte kan förändra ditt liv förrän du har accepterat det som det är. När du gör det kommer du att upptäcka nya möjligheter att leva som tidigare var dolda.
Om acceptans

Acceptera och acceptera och acceptera?! Ännu ett uttjatat begrepp. Det finns flera olika definitioner på acceptans där ute och alla hävdar att de har den "korrekta". Jag bryr mig inte om vad acceptans är för något. Det kommer en punkt i varje persons resa mot utveckling då man förstår sitt problem tillräckligt bra för att inse att:


  1. -Jag har inte valt det medvetet

  2. -Jag är kraftlös inför problemet i sin manifesta form.

  3. -Jag kan se hur problemet har fyllt en viktig funktion tidigare, men att det inte fyller denna funktion längre.


I samma stund som vi genuint landar i dessa slutsatser så infinner sig acceptansen automatiskt. Acceptans är inte en sak. Det är inte en känsla, en attityd eller ett sinnestillstånd. Acceptans är helt enkelt vad som händer när vi slutar kämpa mot verkligheten och börjar arbeta med den.

När chefen är ödmjuk och erkänner att problem kan uppstå, är arbetsplatsen mycket mer produktiv än när en chef motsätter sig att erkänna problem eller inte är tillmötesgående.

 Det är inte bara att tänka annorlunda!

Problemet med självhjälpsrörelsen idag är att man lär ut och tror att det bara är att tänka annorlunda, eller att det bara är att börja vara i nuet. Det är ungefär lika hjälpsamt som om någon skulle säga "det är bara att vara i Spanien" - när du sitter i en lägenhet i Kårböle med 2500 kr på banken. Det krävs en del saker mellan Kårböle och Spanien. Det du skulle kunna göra är förstås att låtsas som att du är i Spanien, börja prata med människor på förenklad engelska och köpa kopiösa mängder melon. Det fungerar ett tag. Till slut kommer dock någon (förhoppningsvis) att ifrågasätta vad du håller på med.


Det kan låta fånigt, men det är såhär vi gör när vi till försöker tänka positivt också. Vi går in i en roll. Det är rätt självklart för de flesta av oss att det inte bara är att "vara i Spanien". Vi behöver ta oss dit först. Detta är dock inte lika självklart när det gäller att tänka annorlunda. Dessutom är det svårare för andra att upptäcka skillnader i tankegångar än om vi låtsades vara i Spanien. Det är inte säkert att vi får den feedback vi behöver för att få syn på vårt självbedrägeri.


Det är mycket lätt för oss att tro att positivt tänkande fungerar eftersom vi helt enkelt "tänker annorlunda". Det gör vi inte. Vi låtsas vara någon annan, precis som när vi anpassar oss för att passa in i en ny grupp av människor. Detta kan vara till hjälp i vissa situationer.

Ett av mina favoritordspråk på engelska är "we can't ware our hearts on our sleeves". I vissa situationer bör vi inte vara oss själva eftersom det skulle kunna bli farligt för oss. Det är med andra ord inte svart eller vitt. Som vanligt blir allt gift i för stor mängd.


Jag anser att samma sak kan sägas om positivt tänkande. Det är inte ett "magiskt piller" som löser alla våra problem. Det är bara ett verktyg i vår verktygslåda, och det fungerar inte alla situationer. Problemet med oss människor är att vi har en tendens att låsa oss vid att saker och ting borde fungera istället för att skifta verktyg. Det gör förstås inte saken lättare när den som säljer verktygen påstår att de kan göra mer än de faktiskt kan. Detta kallas "Maslows hammare". Jag beskriver det i ett annat inlägg.

Nu återstår det bara för mig att önska dig varmt välkommen till min blogg! Om du har några frågor, kommentarer eller förslag till framtida inlägg är du välkommen att lämna en kommentar nedan!


Mvh - Mattias Ottosson

Inga svar